Datoria totală a României, adică banii pe care îi au de dat înapoi atât firmele, cât şi statul, a ajuns la 99 miliarde de euro. Conform Băncii Naţionale a României (BNR), datoria pe termen mediu şi lung a statului, inclusiv împrumuturile garantate public, era, la sfârşitul lunii aprilie, de 32,7 miliarde de euro, cu 1,5 miliarde de euro mai mare decât la sfârşitul anului trecut.
Datoria pe termen mediu şi lung negarantată de stat era, după primele patru luni din 2012, de 36,6 miliarde de euro. Depozitele nerezidenţilor au ajuns la 7,9 miliarde de euro, cu peste jumătate de miliard de euro mai puţin decât la sfârşitul anului trecut, când străinii aveau depuşi în România 8,5 miliarde de euro.
Datorie externă pe termen scurt a ajuns, la sfârşitul lunii aprilie 2012, la 21,6 miliarde de euro, de la 22,8 miliarde euro la sfârşitul anului 2011.
Pe de altă parte, în perioada ianuarie – aprilie 2012, contul curent al balanţei externe de plăţi a înregistrat un deficit de 1,2 miliarde de euro, în scădere cu 23,7% faţă de perioada ianuarie – aprilie 2011, pe fondul majorării cu 24,1% a excedentului transferurilor curente, al transformării deficitului balanţei serviciilor în excedent şi al reducerii deficitului balanţei veniturilor cu 4,6%. Transferurile curente sunt reprezentate, în primul rând, de banii de la „căpşunari” şi de fondurile nerambursabile de la Uniunea Europeană (UE). Cum „căpşunarii” nu prea mai trimit bani în ţară, criza manifestându-se mult mai puternic în ţările în care lucrează cei mai mulţi muncitorii români din străinătate (Italia, Spania, Grecia), cele mai multe fonduri provin de la UE.
Dacă e o veste bună că vin fonduri europene, nu e deloc bine că, în ţară, nu se mai fac investiţii stăine aproape deloc. Deficitul contului curent în perioada ianuarie – aprilie 2012 a fost finanţat în proporţie de 36,3% prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au totalizat 446 milioane euro (faţă de 490 milioane euro în perioada ianuarie – aprilie 2011), din care participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 413 milioane euro, iar creditele intra-grup 33 milioane euro, ceea ce înseamnă că străinii au investit circa 100 milioane de euro lunar. Reamintim, în 2008, străinii investeau aproape un miliard de euro lunar.
1 comentariu
Asteptam cu interes navala de investitori straini promisi de USL care ne vor salva.Excursia domnului Ponta in Polonia poate aduce ceva.
Comments are closed.