Guvernul Ponta se pregăteşte să facă ordine printre steaguri, în special în ceea ce priveşte aborarea drapelelor primăriilor şi consiliilor judeţene. Ca să nu se interpreteze că este un atac la adresa steagurilor secuieşti, propunerea legislativă a Executivului vine cu ideea ca drapelul UE, alături de cel naţional, nu trebuie să lipseasă.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a elaborate un proiect de Lege privind stabilirea metodologiei de aprobare, arborare si folosire a steagurilor unităţilor administrativ teritoriale.
Potrivit ministerului, în prezent nu există un “act cu caracter normativ care să stabilească posibilitatea aprobării ca şi însemn a steagului, precum şi metodologia de elaborare şi de folosire a steagului unităţii administrativ-teritoriale, în vederea sublinierii şi reliefării specificului tradiţiilor şi identităţii locale, precum şi evitarea unor situaţii interpretative la nivel local”, se arată în Nota de fundamentare. Astfel, prin noul act normativ, primăriile şi consiliile judeţene vor putea avea, pe lângă steme, şi steaguri proprii.
Ca să nu existe discuţii, steagurile locale trebuie să copieze, în dimensiuni, drapelul naţional, aşa cum este stabilit prin lege. Numai că primăriile şi consiliile judeţene pot aspira la un steag propriu numai dacă au deja stemă, impune proiectul de lege. De altfel, pentru steag propriu, este nevoie de avizul chiar şi consultativ, al Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române, ultimul cuvânt urmând să-l aibă Guvernul.
Reguli la arborare
De fapt, cea mai importantă reglementare vizează modul de arborare a steagurilor “locale”. “Unităţile administrativ teritoriale pot arbora steagurile proprii numai la sediile primăriilor, consillilor judeţene precum şi la instituţiile publice aflate sub autoritatea, în subordinea, în coordonarea acestora şi numai împreună cu drapelul României şi drapelul Uniunii Europene”, se precizează în proiect. Steagul propriu mai poate fi folosit şi cu ocazia unor manifestări de interes local, dar respectâmd regula cu drapelul naţional şi cel al UE. Şi, neapărat, toate trebuie să aibă aceeaşi dimensiune şi puse pe acelaşi nivel.
Mai mult, în caz de doliu naţional, steagul “local” trebuie coborât în bernă, la fel ca cel al României şi al UE.
Nerespectarea prevederilor acestei legi se lasă cel puţin cu amenzi de 5.000-10.000 de lei, dacă nu este un caz penal.
În ultima perioadă, s-au înregistrat mai multe incidente în localităţile cu populaţie preponderant maghiară din cauza arborării steagului secuiesc. Prin această lege, s-ar pune ordine în folosirea steagurilor. Iar ca să nu se interpreteze, proiectul de lege impune arborarea steagului “local” numai împreună cu drapelul naţional, dar şi cel al Uniunii Europene.