Preţul certificatelor de poluare a atins, pentru prima dată, pragul de 100 de euro pe tonă. Pe piața futures, pentru decembrie 2023, ultimul preț a fost de 100,67 euro/certificat, iar pentru decembrie 2024 – 105,66 euro/certificat. Prețul unui certificat a ajuns la fel de mare ca și amenda pentru neachiziționarea sa!
Schimbările climatice, pe care le resimțim cu toții, de la veri caniculare și secetă, inundații și uragane devastatoare, la ierni polare în cele mai ciudate locuri, au determinat omenirea să ia măsuri. Uniunea Europeană este vârf de lance în domeniul ce vizează limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră ce determină schimbările climatice. De aceea, Uniunea Europeană și-a auto-impus o mulțime de reguli pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, astfel încât, până în anul 2050, acestea să ajungă la zero.
Astfel, a apărut EU ETS, schema europeană de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (așanumitele certificate de carbon sau CO2), un mecanism de reducere a emsiilor de gaze cu efect de seră, aplicat la nivelul Statelor Membre ale Uniunii Europene, care se bazează pe principiul „limitare – tranzacţionare”. Certificatele (EUA – European Union Allowance – certificate de emisii de gaze cu efect de seră) reprezintă titlul care conferă unei instalaţii dreptul de a emite o tonă de CO2 echivalent într-o perioadă definită.
Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) limitează emisiile de gaze cu efect de seră pentru un număr de aproximativ 12.000 de instalații de producere a energiei electrice, fabrici şi companii aeriene, obligându-le să cedeze un certificat de poluare pentru fiecare tonă de CO2 emisă anual până la finele lunii aprilie a anului următor. Dacă o companie nu demonstrează că a achiziționat numărul de certificate de carbon care-i revin, plătește o amendă de 100 euro pentru fiecare certificat neachiziționat și, în plus, trebuie să-l și cumpere. Acum, prețul unui certificat a ajuns la fel de mare ca și amenda!
Pe bursa EEX (The European Energy Exchange), cu sediul la Leipzig, un certificat CO2 de tip EUA a atins un nivel record de 100,70.
Aproximativ 45% din producţia de gaze cu efect de seră a Uniunii Europene este reglementată de schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), principala politică a blocului comunitar în domeniul combaterii încălzirii globale.
Uniunea Europeană vrea să extindă acest sistem de comercializare a certificatelor de emisii, în ideea de a reduce emisiile poluante cu cel puţin 55% până în 2030 şi de a ajunge la neutralitate climatică până în 2050. Reformarea ETS include o eliminare graduală a certificatelor gratuite de poluare şi includerea emisiilor din activităţi precum shipping sau încălzirea clădirilor.