De câteva luni de zile, în piaţă se vorbeşte că ExxonMobile va renunţa la licenţa de explorare/exploatare a resurselor de hidrocarburi din zona economică exclusivă a României la Marea Neagră. Mai exact, că-şi va vinde partea din proiectul Neptun. Unii spun că rezervele de 42 – 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale găsite în blocul Neptun sunt prea puţine şi că Exxon (cea mai mare companie petrolieră din lume) vrea să se concentreze pe zăcăminte mult mai bogate, precum Leviatan, în apropierea Israelului, Zohr, în apropierea Egiptului, şi zăcăminte offshore lângă Cipru şi lângă Creta. Alţii spun că politica de taxare şi neînţelegerile cu autorităţile de la Bucureşti au alungat Exxon din România! Totuşi, indiferent de motive, zvonurile sunt că ExxonMobil discută cu Halliburton vânzarea licenţei pentru blocul Neptun Deep. Reamintim, Halliburton este, poate, compania cu cea mai mare expertiză în explorarea şi exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi de mare adâncime.
Americanii de la ExxonMobil, care explorează perimetrul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră alături de OMV Petrom, au informat reprezentanţii Executivului, la sfârşitul săptămânii trecute, că doresc atragerea unui nou partener în acest proiect.
„Mai caută un investitor, vor să mai aducă pe cineva în proiect, un al treilea partener, dar Exxon va rămâne operator. Nu au venit încă cu un nume. Acesta este un proces de durată; este vorba de mai multe luni în care Agenţia pentru Resurse Minerale să aprobe acest lucru, iar noul partener are dreptul să consulte datele”, au arătat surse guvernamentale pentru Agerpres.
Potrivit acestora, reprezentanţii Guvernului şi cei ai Exxon au periodic întâlniri.
ExxonMobil şi OMV Petrom explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze, însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie.
În luna mai, raportul financiar pentru primul trimestrul al OMV Petrom arăta că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde în zăcământul Neptun din Marea Neagră.
„Neptun Deep: mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi vom continua dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat”, susţin oficialii OMV Petrom.
Potrivit acestora, un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor, reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea investiţiilor viitoare ale companiei, atât onshore (pe uscat), cât şi offshore (pe mare).