Ministerul Mediului se chinuie să găsească soluțiile, prima data legislative, pentru ca să aplice măsurile necesare închiderii depozitele de deșeuri neconforme. Din cauza acestora, România plătește amenzi zilnice până când va reuși să le închidă pe toate. Ultima modificare legislativă promovată de Ministerul Mediului stipulează modalitățile prin care Administrația Fondului pentru Mediului va putea folosi bani din tot felul de surse de finanțare, pentru că investițiile sunt extrem de costisitoare. România știa încă din 2004, de la momentul încheierii negocierilor de aderare al UE calendarul de închidere a acestor gropi de gunoi, ce trebuia încheiat în 2017. Mai mult, din decembrie 2023, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit și care sunt amenzile ce trebuie plătite de România pentru că nu a respectat angajamentele. Iar penalitățile se plătesc pentru fiecare zi de întârziere.
Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică proiectul de OUG prin care Administrația Fondului pentru Mediu primește noi atribuții care să-i permită utilizarea banilor din toate sursele de finanțare posibile. Fondurile sunt necesare pentru proiectele de închidere a depozitelor de deșeuri neconforme. Mai nou, autoritățile „au pus ochii” pe fonduri externe nerambursabile.
Proiectul de act normativ prevede: „Finanțarea cheltuielilor pentru implementarea proiectelor pentru închiderea și reabilitarea depozitelor de deșeuri municipale neconforme ca urmare a încheierii contractelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, va fi asigurată din bugetul de stat utilizându-se mecanismul cererilor de prefinanțare, mecanismul cererilor de plată și mecanismul rambursării cheltuielilor eligibile, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.133/2021 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027 alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziție justă, aprobată cu modificări prin Legea nr.231/2023, cu modificările și completările ulterioare și ale Hotărârii Guvernului nr. 829/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.133/2021 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027 alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziţie justă, aprobată cu modificări prin Legea nr.231/2023, cu modificările și completările ulterioare”.
Tot acest iureș a pornit de la Hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), în cauza C-109/22, Comisia împotriva României, pentru neexecutarea Hotărârii CJUE în cauza C-301/17 referitoare la neîndeplinirea, de către România, a obligațiilor privind depozitele de deșeuri și a necesității de închidere și ecologizare a acestora. Nota de fundamentare a proiectului de OUG arată că, prin Hotărârea CJUE, pentru depozitele rămase neconforme (neînchise), România a fost condamnată la „plata unei sume forfetare de 1,5 milioane de euro și a unei penalități cu titlu cominatoriu de 600 de euro pe depozit de deșeuri și pe zi de întârziere”. Plata penalităților cominatorii curge de la data pronunțării hotărârii în cauza C-109/22 până la conformarea totală.
Inițial, Ministerul Mediului a încercat ca închiderea gropilor de gunoi să ajungă în responsabilitatea autorităților locale; se pare că nu a avut succes, pentru că proiectul de act normativ nu a ajuns să fie adoptat. Cel mai probabil din cauza costurilor ridicte cu care primăriile și consiliile județene nu au vrut să se încarce. În aceste condiții, AFM a ajuns să primească în administrare aceste depozite de deșeuri. Totuși, s-a constatat că „AFM nu are cadrul legal pentru a gestiona si implementa proiectele aferente lucărilor de închidere și ecologizare, în condițiile în care acestea pot fi finanțate din bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile”, precizează Nota de fundamentare.
Documentul aduce în discuție și posibilitatea proiectelor finanțare prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027 (PDD), unde AFM figurează la categoria de solicitanți eligibili. Numai că apelul de finanțare pentru Obiectivul Specific RSO2.6 – Promovarea tranziției la o economie circulară și eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor, la tipul de proiecte B, din Programul de Dezvoltare Durabilă 2021-2027, are dată de închidere 31.12.2025. Greu de îndeplinit un astfel de termen.
Rămâne de văzut cum se vor derula proiectele de închidere a depozitelor de deșeuri neconforme, având în vedere că sunt 20 de ani de când autoritățile știau ce trebuie să facă și ma mult de 6 ani de când CJUE a condamnat România pentru neînchiderea a 68 de astfel de depozite. Între au mai fost ecologizate câteva dintre ele.