Acasă Analize “Înfruntarea titanilor”

“Înfruntarea titanilor”

de M G

OUG 64/2016, care stabileşte reguli pentru piaţa gazelor naturale, stârneşte mari pasiuni! După ce s-a întors a doua oară la Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor, după ce a apărut o Comisie de anchetă a activităţii ANRE, după ce Bruxellesul a transmis scrisori la Bucureşti, s-a ajuns ca unele dintre cele mai importante persoane din piaţa energetică românească, Iulian Iancu (de 12 ani membru, iar de 10 ani preşedinte al Comisiei de Industrii, după ce timp de 4 ani a fost secretar de stat în Ministerul Economiei) şi Răzvan Nicolescu (fost ministru al Energiei, fost preşedinte al Autorităţii Europene de Reglementare în Domeniul Energiei – ACER, fost şef al public affairs la OMV Petrom, în prezent Executive Lead Advisor la Deloittte) să se “războiască” din cauza gazelor naturale! Fiecare dintre cei doi are argumente pentru a-şi susţine punctul de vedere. Din păcate, punctele lor de vedere sunt absolut divergente! De câteva zile, s-a ajuns la o adevărată “înfruntare a titanilor” între cei doi!

Reprezentanţii OMV Petrom vor fi chemaţi la audieri în cadrul Comisiei de anchetă pentru activitatea ANRE, pentru a oferi informaţii legate de manipularea pieţei de energie şi de creşterea artificială a preţurilor, a declarat marţi deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii, potrivit unui comunicat de presă.

Afirmaţia vine în contextul în care Răzvan Nicolescu a scris într-o postare pe Facebook că recentele modificări aduse Legii gazelor îi favorizează pe ruşii de la Gazprom.

„În contextul atacului pe care domnul Răzvan Nicolescu l-a lansat împotriva mea printr-o postare recentă pe contul său pe o reţea de socializare, vreau să fac următoarele precizări: în primul rând, constat că domnia sa a aflat că va fi audiat de Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE şi s-a lansat într-un atac la adresa mea, în speranţa că voi fi impresionat sau speriat”, a declarat Iancu în comunicat.

„Dacă îl linişteşte, îl anunţ că nu va fi singur, pentru că din partea companiei OMV Petrom vor fi invitaţi şi alţi înalţi responsabili şi angajaţi care pot da informaţii lămuritoare despre următoarele: discriminarea producătorilor de energie electrică, manipularea pieţei, creşterea artificială a preţului, vulnerabilizarea siguranţei şi a sistemului energetic naţional”, a mai arătat Iancu.

“Tot în fața comisiei de anchetă amintite, domnul Nicolescu va putea da toate explicatiile necesare, inclusiv pe cele legate de Gazprom. Însă, dacă nu o va putea face, va trebui să o facă la Parchetul General”, a precizat Iulian Iancu în comunicat.

“Până la finalizarea anchetei, mă abțin de la alte comentarii legate de calomnii și atac la persoană. Îi atenționez, însă, pe toți cei care se grăbesc să intre în acest joc al calomniei și denigrării la adresa mea că vor trebui să-și susțină argumentele și în fața instanței”, a încheiat preşedintele Comisiei de anchetă.

Nicolescu: “O discuţie a domnului Iancu cu mine pe probleme de integritate nu îl avantajează deloc“

Fostul demnitar, Răzvan Nicolescu, a scris pe Facebook opinia sa în legătură cu modificările la OUG 64/2016. Astfel, “introducerea unei obligaţii de tranzacţionare pe Bursă de 70%-100% pune în pericol realizarea unuia dintre cele mai strategice proiecte ale sectorului energetic românesc: viitoarele exploatări de gaz din Marea Neagră, afectând şansele României de a deveni un jucător regional în domeniul gazului natural. Producătorii au nevoie de un contract pe termen lung cu un partener în care au încredere! Altfel, proiectul e posibil să nu se facă iar România ar pierde mult! Marele câştigător al unei astfel de situaţii ar fi Gazprom care va continuă să domine regiunea!”, spune Răzvan Nicolescu. De asemenea, el spune că “în 2014 am fost acela care a impus o obligaţie de tranzacţionare pe piaţă de gaz natural de 20%. Aşadar, nu accept lecţii de transparenţă de la nimeni! 20% este un procent rezonabil! Peste 30% reprezintă un procent care afectează securitatea energetică a României! Transparenţa excesivă de 70%-100% este un cadou pentru Gazprom! Această companie va avea date (pe care autorităţile române oricum le au datorită regulamentului european REMIT) despe toate preţurile de pe piaţă românească. Această situaţie va permite Gazprom să se joace cu preţurile cum doreşte pe piaţă din România, în detrimentul consumatorilor români! Gazprom este compania care închide iarna piaţa şi preţurile în România deoarece încă nu avem o alternativă la import!”

În ceea ce priveşte decizia de a rămâne o singură bursă, Opcom, pe care se pot face tranzacţii angro, Răzvan Nicolescu precizează că “naţionalizarea Bursei Române de Mărfuri (o entitate juridică privată română) este un fapt de o gravitate extremă care ne scoate din lumea liberal occidentală! Este nevoie să ne tratăm toţi investitorii corect! Este nevoie să ne respectăm investitorii privaţi şi să încercăm să dezvoltăm parteriate cu ei, arantandu-le acolo unde vrem ca ei să facă lucrurile mai bine! Dreptul la proprietate trebuie să fie ceva sfânt în România!“

Fostul demnitar aminteşte şi că persoanele “de la Bruxelles înţeleg bine tot ce se întâmplă în România. Nici un comisar european nu semnează vreo hârtie, fără că aceasta să fie semnată de 4-5 persoane, inclusiv de la cabinet! În loc ca noi să lucrăm cu ei la promovarea intereselor româneşti, inclusiv legate de viitoarea preşedinţie românească a UE, noi îi facem naivi, adică ei nu ştiu ce semnează“. Răzvan Nicolescu afirmă, în finalul postării, că “toate referirile mele vizează modificările legislative propuse, în baza experienţei de aproape 20 de ani în sectorul energetic. Evit mereu să fac referiri sau speculaţii vis a vis de persoane, afinităţile sau ideologiile lor! Acestea nu sunt problema mea şi nu mă interesează!”

Tot pe Facebook, Răzvan Nicolescu a scris: „În problema discuţiilor din Parlament vizând legislaţia din domeniului gazului natural poziţia mea a prezentat nişte probleme principiale. Mă bucur că modificările respective nu au fost acceptate de plen. Ar fi fost o mare greşeală! Constant, însă, că domnul deputat Iulian Iancu este o persoană care are simţul umorului. Eu am fost Preşedintele Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER), nu preşedintele ANRE, instituţie care a fost în subordinea domniei sale timp de 5 ani! (n.r. – ANRE se află sub control parlamentar) ACER este acea instituţie europeană la care a candidat şi domnul Iancu la terminarea mandatului meu şi s-a clasat pe ultimul loc! În cazul în care voi fi invitat la această «comisie de anchetă» voi participa, chiar dacă, în general, îmi folosesc timpul pentru a face lucruri serioase! În ceea ce priveşte chestiunea cu parchetele, de ele trebuie să se teamă doar cei care au probleme de integritate! Nu e cazul meu! O discuţie a domnului Iancu cu mine pe probleme de integritate nu îl avantajează deloc!”.

De remarcat, Nicolescu se referă la scrisoarea comisarului european pentru Energie, Miguel Canete, care a avertizat că modificările aduse recent Legii gazelor în comisia condusă de Iulian Iancu pot readuce România în procedură de infringement. Mai exact, spun cei de la Bruxelles, obligaţia ca 70% din gaze să fie tranzacţionate pe bursă ar pune bariere exporturilor de gaze.

Luni, Iancu afirma că a pregătit un răspuns către comisarul european, însă a ţinut să precizeze că, în opinia sa, oficialul european ar fi fost manipulat. „În mod intenţionat sau nu, eu cred că datele i-au fost prezentate preşedintelui Comisiei Europene în mod manipulatoriu şi eronat şi cred că i s-a sugerat că transparenţă înseamnă tranzacţionare fizică în punctul virtual şi că avem îndeplinită condiţia de transparenţă, ceea ce nu este corect, pentru că pe noi nu ne interesa transparenţa din tranzacţionarea fizică, ci din modul de formare a preţului la gaze. Deci o primă confuzie. A doua confuzie a fost cea legată de procentul 70-30, în care i s-a sugerat că 70 ar însemna că 70% din producţia de gaze a României nu va mai putea fi dată niciodată la export, ceea ce însemna că puneam o barieră la export în mod artificial. Adică o manipulare vizibilă. Eu personal am pregătit un răspuns, pe care o să vi-l dau în momentul în care l-am finalizat. O să-l şi postez online şi o să-i cer domnului comisar să avem o discuţie, înţeleg că domnul comisar cunoaşte aceste detalii, că este un bun cunoscător al domeniului şi că putem avea o discuţie pe argumente”, a declarat Iancu în faţa jurnaliştilor.

Pe 4 octombrie, Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor a avizat pozitiv legea de aprobare a OUG 64/2016, iar unul dintre amendamentele votate instituie obligaţia ca 70% din gaze să fie tranzacţionate pe bursa OPCOM. Plenul Parlamentului a decis, marţi, ca proiectul de lege să fie retrimis la comisie, pentru a doua oară.

din aceeasi categorie