O pană generalizată de curent a paralizat ieri Spania, Portugalia, Andorra și o parte din Franța. Noi credem că este doar începutul! Pentru toată Europa!
Furnizarea energiei electrice s-a întrerupt pe tot teritoriul peninsular al Spaniei, luni, 28 aprilie 2025. în jurul orei 12:30 (ora Spaniei), precum şi în anumite zone din Portugalia, cauzele fiind încă necunoscute, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres. Conform graficului operatorului de sistem Reţele Electrice, din Spania, care se actualizează în timp real, în jurul orei 12:30, când consumul era de circa 25.184 MWh, a scăzut brusc la 12.425 MWh. Rapoartele privind căderi în furnizarea cu energie s-au multiplicat, venind din toate colţurile Spaniei, în timp ce pe reţelele sociale au fost postate informaţii similare din Portugalia.
Spania a reușit, în această dimineață, să restabilească circa 99% din alimentarea cu energie electrică a țării, toate stațiile de transformare ale rețelei erau funcționale, probleme rămânând doar la rețeaua feroviară și la unele magistrale de metrou.
Cauzele reale încă nu se cunosc. „Din cauza variațiilor extreme de temperatură în Spania, au apărut oscilații anormale pe liniile de foarte înaltă tensiune (400 kV), un fenomen cunoscut sub numele de «vibrație atmosferică indusă»”, transmitea operatorul rețelei portugheze REN, care a făcut anunțul pe X, potrivit publicației e-nergia. O altă cauză despre care s-a vorbit ar fi fost un incendiu din sud-vestul Franței, pe muntele Alaric, care a avariat o linie de înaltă tensiune între Perpignan și estul orașului Narbonne.
Altă posibilă cauză care s-a luat în discuție, dar n-a fost dovedită o reprezintă un atac cibernetic.
Potrivit unor specialiști români, este posibil (deși, puțin probabil) ca, din cauza umidității ridicate din atmosferă, să se fi favorizat apariția ”efectului Corona” mai mult decât de obicei. Ce înseamnă ”efectul Corona”: în jurul conductoarelor (adică al ”sârmelor de curent” din stațiile de transformare) apare ionizarea aerului și se formează descărcări electrice (n.r. – mici ”fulgere”), ca urmare a concentrării câmpului electric în jurul particulelor de apă sau alte particule). Este posibil ca ”efectul Corona” pronunțat să fi indus în rețea fenomene de frecvență, diferită de frecvența rețelei (50 Hz). Acest lucru ar fi putut duce la probleme de sincronizare în sistem, care să fi produs deconectarea în cascadă a generatoarelor centralelor electrice. Adică, pe rând, producătorii de energie electrică să fie ”scoși automat din priză”.
Politica energetică europeană a fost gândită destul de ”sucit”
Opinia noastră este că, de fapt, a fost un cumul de factori care au condus la această pană de curent. Noi credem că, din cauza producției din surse regenerabile, s-a ajuns la această situație. Nu pentru că regenerabilele n-ar trebui să existe! E foarte bine că sunt și chiar ar trebui să fie și mai multe!
Din păcate, politica privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) și, mai ales, Green Deal a Comisiei Europene (CE) a fost gândită destul de ”sucit”! Birocrații de la Bruxelles au susținut extrem de mult – și au determinat și statele membre să procedeze în consecință – doar producția din surse regenerabile! Uniunea Europeană a vrut să fie ”vârf de lance” în privința schimbărilor climatice, așa că a venit cu celebrul program 20-20-20, prin care, din anul 2012 până în anul 2020, trebuiau reduse emisiile de GES cu 20%, iar 20% din consumul de energie să provină din surse regenerabile. În ianuarie 2020, Comisia a venit cu Green Deal, apoi cu Fit for 55, prin care emisiile trebuie reduse cu minim 50% până în 2030, pentru ca, până în anul 2050, Uniunea să fie neutră la carbon. Ce a însemnat asta? Toată lumea a început să investească în producția de energie din surse regenerabile! Fără să se gândească nimeni că, de la un producător mare la un consumator mai trebuie niște rețele! Abia acum circa 18 luni Comisia a venit cu un plan, până în anul 2030, în valoare de 584 miliarde de euro, pentru modernizarea reţelelor electrice de pe continent, astfel încât acestea să fie pregătite pentru a gestiona afluxul de electricitate din surse regenerabile. Prea târziu!
Dacă s-ar fi cerut ca, odată cu apariția producătorilor regenerabili, intermitenți, să se pregătească și rețelele pentru preluarea producției și, mai ales, unități de stocare, probabil că nu s-ar fi ajuns la asemenea situații. Din păcate, politicienii sunt, peste tot, la fel: fac tot ce pot pentru ca votanții să fie cât de cât mulțumiți! Adică să nu crească prețurile la consumatori, mai ales la populație! Și, cum investițiile în rețele sunt foarte mari, ”s-au făcut că au uitat” de ele! Mai mult, transportul și distribuția de energie fac parte din ceea ce se numește infrastructură critică. Adică, acea infrastructură esențială pentru menținerea funcțiilor vitale ale societății, a sănătății, siguranței, securității, bunăstării sociale ori economice a persoanelor. Ceea ce o face extrem ”de atractivă” pentru atacurile cibernetice! Iar, securitatea cibernetică în energie costă! Și nici nu se vede!
Ceea ce ne determină să concluzionăm că abia acum se vede că politica energetică ”heirupistă” a Bruxellesului începe să afecteze Europa!