Acasă Economie Transgaz are în plan investiții de peste 3 miliarde de euro

Transgaz are în plan investiții de peste 3 miliarde de euro

de M G

Ion STERIAN

Operatorul de transport și de sistem al gazelor naturale, Transgaz, are în plan investiții de 3,2 miliarde de euro. De la investiții majore de transport, la cele ce au în prim-plan hidrogenul sau racordarea unor întregi comunități la rețeaua națională de gaze naturale, Transgaz își consolidează poziția de companie strategică nu numai la nivel național, ci și la nivel regional și chiar european.

”Transgaz și-a asumat, prin Planul de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport a gazelor naturale (PDSNT) pe următorii 10 ani, un amplu program investiţional, cu proiecte estimate la aproximativ 3,2 miliarde euro, ce permit alinierea noastră la cerinţele de transport şi operare europene, la cele ale Pactului Verde European privind decarbonizarea”, a declarat, pentru Focus Energetic, Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Astfel, pe lângă proiectele majore (BRUA fazele 2 și 3, preluarea gazelor din Marea Neagră prin gazoductul Tuzla – Podișor, interconectarea României cu Serbia ș.a.), în programul de investiții al companiei există și proiecte de investiții pentru extinderea Sistemului Național de Transport al gazelor naturale în zone cu sisteme de distribuție nou înființate (în județele Maramureș, Mehedinți, Neamț, Vrancea, Vâlcea, Timiș, Buzău, Bacău, Harghita ș.a.), precum și conducta de transport gaze naturale pentru alimentarea CET Mintia (ce va trece de pe huilă, pe gaze).

”Compania Transgaz este angrenată în dezvoltarea mai multor proiecte strategice de realizare a unor gazoducte, investiții care confirmă anvergura regională a companiei (precum conducta Ungheni – Chișinău, BRUA – Faza I, dezvoltările în partea de nord-est a țării) și rolul ei de primă multinațională românească cu capital majoritar de stat”, a subliniat Ion Sterian.

Pe de altă parte, acesta a declarat că există o preocupare permanentă și pentru extinderea și modernizarea infrastructurii existente prin potențialul integrării hidrogenului din surse regenerabile și cu emisii scăzute de carbon în sistemul de transport gaze naturale. Transgaz a semnat cu Banca Europeană pentru Investiții (BEI) un Acord privind furnizarea de servicii de consultanță pentru elaborarea și dezvoltarea unei strategii de decarbonizare a rețelei de transport gaze naturale din România.

”Mai mult, la inițiativa Transgaz, anul trecut, în luna aprilie, s-a semnat, între operatorii de transport și sistem din România (Transgaz), Polonia (Gaz-System), Ungaria (FGSZ) și Slovacia (Eustream), un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea regională a unei rețele de hidrogen, inițiativa fiind deschisă și pentru alți operatori”, a mai spus Ion Sterian.

”Obiectivul comun al acestor proiecte de investiții îl reprezintă consolidarea rolului României în sectorul gazier regional și european. Această consolidare înseamnă și creșterea calității vieții cetățenilor, și creșterea atractivității pentru investitori, care vor avea acces la o rețea modernă de gaze naturale, într-o țară cu resurse bogate și cu opțiuni suficiente pentru aprovizionarea cu gaze naturale. Cu alte cuvinte, România devine nu doar independentă energetic, ci și cu un sector gazier motor al dezvoltării durabile”, a subliniat directorul Transgaz.

”Alinierea strategiei de dezvoltare a companiei la strategia energetică națională și la cea europeană reprezintă pentru Transgaz atât o necesitate, cât și o oportunitate de a participa la proiecte viitoare de investiții în plan național, regional și european. Compania, având o vastă expertiză profesională în proiectarea, organizarea, implementarea și dezvoltarea de proiecte strategice de investiții în infrastructura de transport gaze naturale, specialiști cu înaltă calificare în acest domeniu, capabilitate și capacitate managerială, are forța, determinarea și curajul necesar asumării responsabile în fața unor potențiale provocări privind noi investiții în acest domeniu și, de ce nu, și în domenii de activitate conexe”, a mai spus Ion Sterian.

Consolidarea securității energetice europene și regionale

Compania Transgaz este interesată să dezvolte proiecte strategice de infrastructură de gaze naturale în România, care să contribuie la securitatea energetică și la tranziția către neutralitatea emisiilor de carbon. Prin investițiile realizate, precum și prin cele aflate în derulare, investiții strategice susținute de Guvernul României, țara noastră contribuie activ și în mod responsabil la consolidarea securității energetice regionale și europene.

În luna mai 2022, Transgaz a semnat un acord cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor 3 Mări (n.r. – Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră) pentru realizarea unor investiții în pregătirea infrastructurii de transport a gazelor pentru introducerea hidrogenului. ”Securitatea energetică în regiunea celor Trei Mări nu a avut niciodată o importanță mai mare. Avem nevoie de o infrastructură energetică la cele mai înalte standarde, pentru a continua dezvoltarea economiilor noastre. Până în prezent, regiunea a avut cea mai rapidă creștere economică din Uniunea Europeană. O asociere cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, care are ca obiectiv accelerarea dezvoltării economice și sporirea conectivității și cooperării în întreaga regiune a Mării Baltice, Mării Negre și Mării Adriatice, ar fi un pas important în atingerea obiectivelor Transgaz. Acordul privind Foaia de parcurs, pe care l-am semnat în marja Forumului Economic de la Davos, recunoaște importanța strategică și economică a investițiilor în infrastructura de gazoducte din România. Având în vedere rezervele interne extinse de petrol și gaze naturale ale României, se anticipează că investițiile suplimentare în infrastructura de transport al gazelor naturale vor stimula dezvoltarea economică în regiune, sprijinind, în același timp, securitatea energetică europeană și tranziția energetică în regiunea celor Trei Mări. Transgaz și 3SIIF au convenit anterior să dezvolte în comun proiecte de infrastructură gazieră pregătită pentru hidrogen în România, prin intermediul unor noi societăți mixte de proiect. Valoarea totală a proiectelor se estimează a fi de până la 626 milioane de euro și, după finalizare, acestea vor fi vândute către Transgaz. De îndată ce se va realiza acest lucru, compania va deține și va opera activele proiectelor în conformitate cu legislația română aplicabilă”, a mai spus Ion Sterian.

Penultimul pas pentru exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră

Prin semnarea la data de 16 martie 2023, în prezența premierului Nicolae Ciucă, de către directorii generali ai Transgaz, Ion Sterian, OMV Petrom, Christina Verchere, și Romgaz, Răzvan Popescu, a contractelor de transport al gazelor naturale încheiate în urma procedurii privind rezervarea de capacitate incrementală în Sistemul Național de Transport (SNT), având ca obiect alocarea de capacitate incrementală în punctul de intrare/ieșire în/din SNT, Tuzla, se face penultimul pas pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră, gaze care asigură atât independența energetică a României, cât și dezvoltarea economiei și a societății românești.

”Ne aflăm, pentru a patra oară în tot atâția ani, în fața unui moment istoric pentru securitatea energetică regională și pentru cea a României. După finalizarea cu succes a BRUA, după finalizarea cu succes a gazoductului Ungheni – Chișinău, după finalizarea lucrărilor care permit tranzitul în regim de reverse-flow la toate punctele de interconectare și după începerea exploatărilor gazelor de la Marea Neagră din perimetrele de mică adâncime (n.r. – proiectul Black Sea Oil & Gas), acum suntem la linia de start a gazoductului Tuzla – Podișor, gazoduct care va permite ca gazele exploatate de către OMV Petrom și Romgaz din Marea Neagră să ajungă în Sistemul Național de Transport și, implicit, în fiecare localitate din România care are acces la rețeaua de gaze naturale. Cel mai important lucru de reținut, așa cum rezultă din anunțul publicat de Transgaz, este legat de volumul rezervat de cele două companii pe conductă. Cei 9.800 MWh de gaze transportați orar înseamnă un volum anual de aproximativ aproximativ 8,1 miliarde metri cubi de gaze care vor intra în SNT”, a mai spus Ion Sterian.

Prin această investiție se realizează interconectarea cu Coridorul Transbalcanic, coridor pentru care este asigurată curgerea bidirecțională pe teritoriul României și, de asemenea, conectarea la Coridorul Vertical din care face parte conducta BRUA. Se creează o conectare între sursele noi de gaze naturale din Marea Neagră și din bazinul Mării Caspice cu Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical.

Proiectul constă în construirea conductei de transport a gazelor naturale Tuzla – Podișor, în lungime de 308 km, care să facă legătura între resursele de gaze naturale disponibile la ţărmul Mării Negre şi coridorul BRUA. Traseul gazoductului traversează 42 de UAT-uri: 9 în județul Constanța, 19 în județul Călărași și 14 în județul Giurgiu.

Conducta a fost proiectată pentru a transporta gaze naturale la o presiune de 63 bar, este telescopică și este formată din două tronsoane. Tronsonul I – Țărmul Mării Negre – Amzacea, în lungime de 32,4 km, va avea un diametru de Ø48” (Dn1200) și capacitate tehnică de 12 miliarde mc/an și apoi tronsonul II – Amzacea – Podișor, în lungime de 275,9 km, care va avea un diametru de Ø40” (Dn1000) și capacitate tehnică de 9 miliarde mc/an.

Valoarea actuală estimată a proiectului este de aproximativ 478 milioane de euro. Pentru această investiție strategică, Transgaz a depus o aplicație de finanțare nerambursabilă din Fondul de Modernizare, împreună cu alte 5 proiecte de infrastructură pentru transportul gazelor naturale. ”Astfel, demonstrăm că niciun instrument de finanțare nerambursabilă nu rămâne nevalorificat, fiind atenți cu capitalurile proprii ale companiei. Operatorul tehnic și de sistem, SNTGN Transgaz SA, s-a pregătit din timp pentru acest proiect și a semnat cu câștigătorul licitației contractul de execuție, urmând ca, din 27 martie 2023, să înceapă predarea amplasamentului, care va dura până în 20 – 25 aprilie 2023, în funcție de condițiile meteorologice”, a mai spus Ion Sterian.

din aceeasi categorie