Criza energetică din ultimii doi ani, care a condus la prețuri enorme la energie electrică și gaze naturale, și numeroasele modificări legislative privind schemele de sprijin i-au pus pe gânduri pe consumatori, dar i-au și determinat să caute soluții pentru a avea facturi cât mai suportabile. De altfel, pe parcursul ultimului an, s-au remarcat câteva teme constante ce i-au preocupat pe clienții casnici de energie: de la detaliile legate de periodicitatea citirii contorului, până la facturile de regularizare. Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) a realizat un website, www.autocitiri.ro, cu informații complete despre citirea indexului, despre proceduri și reglementări legate de citirea contorului și modul în care este facturat consumul. Având în vedere numeroasele schimbări legislative, evident că și consumatorii au numeroase probleme în a înțelege ”ce a vrut legiuitorul să spună”! De aceea, “Focus Energetic” a vrut să afle direct de la reprezentanții ACUE răspunsurile la unele dintre cele mai frecvente întrebări.
– Cititorii noștri, care sunt și consumatori de gaze și curent electric, sunt nedumeriți că, deși trimit indexul lunar, primesc facturi de regularizare. De ce?
– Consumul lunar este înregistrat de către distribuitori, cei care dețin rețelele de energie și gaze, precum și contoarele. Ei transmit furnizorilor consumurile realizate de către un client. Citirea contoarelor celor aproximativ 12 – 13 milioane de clienți de gaze naturale și energie electrică nu se poate face la finalul fiecărei luni. Este un proces care se întâmplă periodic. Un loc de consum are patru citiri pe an din partea operatorului de distribuție. Perioada de facturare diferă de la un client la altul. Între două citiri ale operatorului de distribuție, clientul fie își transmite indexul autocitit, fie este facturat la un consum estimat, în baza convenției de consum pe care o are cu furnizorul.
Facturile de regularizare pot să fie cu minus sau cu plus și reprezintă diferența dintre consumul facturat și cel realizat, în baza datelor comunicate de operatorul de distribuție, după citirea contorului. Atunci când un client nu transmite indexul, furnizorul facturează consumul estimat, care este precizat în convenția anexată contractului de furnizare. Acest consum estimat este stabilit în baza istoricului de consum și/sau a datelor puse la dispoziție de operatorul de distribuție. Dacă clientul consideră că estimarea nu mai reflectă consumul său mediu, în plus sau în minus, poate cere modificarea convenției, printr-o solicitare către furnizor, dar trebuie să se asigure că estimează corect. În caz contrar, se vor face corecții la regularizare. Istoricul de consum se poate vedea pe aplicația online.
Facturile de regularizare aduc consumul la zi, să-i zicem. Pentru a se evita diferențe semnificative, este foarte bine să se transmită indexul lunar. Monitorizarea consumului este un prim pas pentru controlul cheltuielilor cu energia și eliminarea risipei, acolo unde este cazul! Trimiterea unei citiri a contorului este simplă pentru majoritatea clienților și se poate face prin telefon, online sau printr-o aplicație.
– Înțelegem că transmiterea indexului este, de fapt, treaba distribuitorului. De ce să mai citească contorul și clientul?
– Pentru a informa furnizorul dumneavoastră câtă energie ați folosit în perioada respectivă. Citirile contoarelor și tarifele de energie sunt două elemente importante care compun facturile la energie.
Legislația în vigoare prevede obligația ca distribuitorul să citească contoarele la maxim 3 luni. Pentru a evita facturi de regularizare mari și pentru monitorizarea lunară a consumului astfel încât să te asiguri că rămâi în plafonul de consum compensat, transmiterea indexului lunar este cea mai bună modalitate de a plăti exact cantitatea de energie electrică sau de gaze naturale consumată. În plus, te ajută să îți dai seama dacă poți elimina risipa de energie.
– Adică sunt obligați consumatorii să trimită indexul autocitit pentru a se încadra la preț plafonat?
– Autocitirea este un drept pe care îl au consumatorii și nu o obligație! Pe factură se regăsește atât perioada în care se poate transmite indexul, cât și canalele pe care se poate comunica furnizorului (telefon, platforma informatică, aplicație etc.). Prețul de plafon nu mai depinde de media consumului lunar de energie electrică realizat în anul 2021. Acum, prețul energiei electrice se va calcula și aplica la consumul realizat lunar. De aceea este importantă transmiterea lunară a indexului autocitit, în funcție de care furnizorul de energie electrică încadrează automat consumatorul la plafonul corespunzător tranșei.
Chiar dacă plafonul de preț pentru gazele naturale nu este condiționat de consum, transmiterea indexului autocitit este binevenită. În perioada sezonului rece, cantitățile consumate sunt importante (80% din consumul anual al unei locuințe) și este bine să existe predictibilitate asupra valorii facturii și ca un client să plătească exact cât consumă.
– Din păcate, încă sunt multe contoare montate în locuințe sau pe proprietăți unde reprezentanții distribuitorului nu pot ajunge. Cum se procedează dacă nu se poate efectua citirea contorului, cu periodicitatea stabilită, din cauza lipsei accesului la contor?
– Dacă citirea nu se poate efectua din cauza lipsei accesului la contor, consumatorul va fi notificat de către distribuitor, iar citirea se poate reprograma, de comun acord. Dacă un client a primit preaviz, pentru că delegatul operatorului de distribuție nu a avut acces la contor, este obligatorie respectarea termenului din preaviz pentru contactarea operatorului. Deși rare, sunt astfel de situații în care fie consumatorul este plecat, de exemplu, din țară sau este vorba despre o casă de vacanță. Cel mai des întâlnite cazuri sunt, însă, cele în care nu este nimeni acasă, pentru că oamenii sunt la serviciu. De aceea este bine să fie contactat distribuitorul și stabilit împreună ziua și ora la care angajatul să vină și să citească contorul.
– Poate cea mai întâlnită întrebare este cea referitoare la valoarea facturilor. Prețul va crește de la lună la lună?
– Prețul actual al energiei electrice este plafonat pentru clienții casnici. Conform reglementărilor actuale, acest preț plafonat va fi menținut până în 31 martie 2025. Începând cu 1 ianuarie 2023, încadrarea în tranșele de consum plafonat se face în funcție de consumul lunar. Astfel, prețul plafonat facturat poate varia în funcție de tranșa în care se încadrează un consumator, dar nu poate depăși 1,3 lei/kWh, cu toate taxele incluse. La gaze naturale, toți clienții casnici, indiferent de consum, plătesc același preț plafonat, de 0,31 de lei/kWh.
– O să mai dureze mult actuala situație?
– Dacă vă referiți la criza energetică și evoluția prețurilor, nimeni nu are de unde să știe! Piața este volatilă, prețurile nu se vor stabiliza prea curând și este, astfel, necesar, în continuare, un efort coordonat pentru a lua cele mai bune măsuri care să răspundă dezechilibrelor de pe piața energiei și, totodată, o atenție sporită asupra facturilor de energie!
Dacă vă referiți la transmiterea indexului și la monitorizarea consumurilor, atunci recomandarea noastră, a membrilor ACUE, este ca toți consumatorii să-și facă un obicei din a-și citi contorul și a-și supraveghea consumul, indiferent dacă este criză energetică sau nu!
Încă de acum un an, Federația ACUE a lansat site-ul www.autocitiri.ro, un instrument care și-a dovedit utilitatea, întrucât a crescut destul de mult interesul consumatorilor pentru monitorizarea consumului. Totul a pornit de la problemele frecvente pe care le întâmpină clienții, de la întrebările lor legate de facturi și nevoia de a le înțelege, până la preocuparea pentru eliminarea risipei de energie și optimizarea costurilor. Prin citirea lună de lună și transmiterea indexului către furnizorul de energie, consumatorii pot monitoriza propriul consum în timp real, pot evalua consumul echipamentelor din locuință și ajusta comportamentul care implică lipsa de eficiență energetică. De aceea recomandăm clienților ca, pentru informații complete despre index, despre proceduri și reglementări legate de citirea contorului și modul în care este facturat consumul să acceseze website-ul dedicat, www.autocitiri.ro.
Proiect editorial susținut de Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie – ACUE